MATERIALEBESKRIVELSE for massivt træ, laminater, finer og andre materialer
Living In Harmony er specialister i møbler fremstillet af massivt hårdt træ, og er blandt de bedste i Danmark på dette område. Vi tilbyder naturligvis også møbler i andre materialer som højtrykslaminat og gode finersorteringer. Kendetegnende for dem alle er, at de er lavet af godt kvalitetsprodukter og håndværksmæssig korrekt udførelse. I vores forretning får du en faglig god og grundig vejledning i både valg af materialer, behandlingsformer, ibrugtagning og vedligeholdelse - du får en personlig service af fagfolk med god tid til at finde den rigtige løsning til dig!
Hvorfor vælge massivt træ frem for andre materialer?
Massivt træ er et af de flotteste og mest praktiske materialer der findes, og netop derfor har det gennem århundrede med succes været brugt til møbelfremstilling. Den smukke struktur og træets åretegninger får materialet til at fremstå med en udstråling, der fanger øjet og hurtigt får hænderne til at glide hen over de "bløde" overflader og kurver.
Eftersom træ er et organisk materiale, vil det gradvist fremstå flottere med årene, da det vil få naturlig patina og på andre måder tilpasse sig forholdene i de enkelte hjem. Det er dog ikke blot de synlige faktorer, der fremhæver træet som noget enestående, også de praktiske egenskaber er særlig værd at nævne.
En af de helt store fordele ved massivt træ er, at skulle man få lyst til at give møblet et friskt og nyt udseende, efter f.eks. en skade eller mange års daglig brug, kan en bordplade let slibes og efterbehandles med den pågældende olie, sæbe etc.
Træsorter og behandling
De fleste af vores møbler er fremstillet af massivt træ og naturligvis skovet under miljøhensyn i Europa.
Træet er fra naturens side ofte meget lyst og kan ved en sæbebehandling næsten fremstå sådan i hele møblets levetid. Hvis man ønsker en lysere og mere hvidlig nuance, skal træet hvidolieres, og hvis der ønskes en mere varm og gylden lød, skal det behandles med naturolie - og på samme måde med vores grålige olietyper. Malede eller bejdsede/lakerede overflader fås i flere farver og nuancer.
Grundbehandling og færdigbehandling
De fleste træprodukter skal have en overfladebehandling med et egnet produkt for at være modstandsdygtigt som muligt over for hverdagens påvirkninger.
Næsten alle vores produkter er fra producenternes side grundbehandlet med f.eks. sæbe, olie eller lak/voks. Den efterfølgende behandling, som ikke kræver megen tid eller erfaring, foretages af kunden efter modtagelse af varerne ud fra vores anvisninger og de anbefalede plejemidler. Det er specielt spiseborde med overflader, der jævnligt påvirkes af slitage og almindelig brug, der kræver behandling. Diverse møbler som skabe, stole skænke m.m. stiller ikke samme krav til efterbehandling. Det kan anbefales at give lakerede overflader bivoks, da det giver en øget modstandsdygtighed.
Vi kan som en særlig service til vores kunder tilbyde færdigbehandling af træprodukterne på eget værksted, således at møblerne er klar til brug allerede ved modtagelsen. Kontakt os venligst hvis du ønsker priser og andre informationer om dette.
Naturmaterialer og lokale forhold
Møblerne vil løbende akklimatisere sig varme- og luftfugtighedsforholdene i kundens hjem. Disse indeklimaforhold vil altid variere i forhold til sommer og vinter, fyringsgraden og metoden samt den udendørs luftfugtighed. For at modvirke at træet arbejder for meget under disse naturlige forhold i hjemmet, er træet, inden endelig fremstilling til møbler, omhyggeligt nedtørret til en fugtighed på ca. 8%, hvilket svarer til en relativ fugtighed på 40% ved 20 grader.
Godt at vide om spiseborde/plankeborde (træborde/laminatborde/finer), låger/fronter, korpus og stel
Massive træmøbler fra vores danske og udenlandske producenter er udført i naturmaterialer der kan "arbejde" afhængig af materialet og i forhold til det miljø de kommer ud og akklimatisere sig til hos slutkunden. Herudover kan der i produktionsgangen også være tolerancer, da 100% nøjagtighed er sjælden på naturmaterialer. Det vil sige, at der ved modtagelse kan være eller senere opstå mindre forskydninger i overfladen/kanterne mellem de enkelte planker/stave og bordplader, og særligt i forhold til tillægspladerne kan der i nogle tilfælde være afvigelser ca. 3 mm (+-) på overfladen eller kanterne.
Der kan endvidere opstå det der hedder vindridser, som er almindelig forekomne små sprækker og revnedannelser i træet ved tørt indeklima. Disse vil dog ofte arbejde tilbage når den tørre fyringssæson ophører.
Sørg for at opbevare tillægsplader under samme forhold som selve bordet, hvilket minimerer risikoen, samt at lægge dem fladt ned med lister imellem, så de ventileres ensartet på begge sider.
Det samme er gældende for borde med midterudtræk (massivt træ, fiberplader, finer og laminat), hvor der kan være eller senere opstå nogle få millimeters niveauforskel i samlingerne mellem den enkelte plader (1-2 mm er tolerancegrænse producenterne arbejder med).
Låger, fronter og korpus i massivt træ, sandwichkonstruktion og fiberplader har samme naturlige afvigelse alt efter hvilke forhold de står under.
Ovenstående forhold er ikke fejl men blot udtryk for, at vi har med naturmaterialer at gøre.
Efter hjemtagelse og udpakning skal møblerne bruge nogle uger til at akklimatisere sig til de nye forhold.
Forskellighed i det visuelle udtryk
Efter som at træ er et naturligt materiale vil to stykker aldrig fremtræde ens. Dette giver det færdige møbel sin helt egen karakter og gør det unikt. Vi kan af samme grund ikke garantere, at kunden vil modtage et produkt, der ser ud helt som det der f.eks. er set i udstillingen eller på en mindre prøve. Om årestrukturen falder lysere eller mørkere ud, eller f.eks. hvordan de enkelte planker er sammensat har vi ingen kontrol over, og det vil derfor være forskelligt fra gang til gang.
Bemærk at der i alle massive træsorter kan forekomme splint (yderste lyse stykke på træstammen), små knaster og naturlige strukturelle afvigelser. På massivt egetræ vil der i nogle planker/stave forekomme det det hedder "spejl" i træet (lys træstruktur på tværs af årene) - dette er med til at give egetræ den særlige smukke egetræskarakter.
Gode råd
Beskyt møblerne bedst muligt over for direkte strålevarme og tørt indeklima (særligt direkte sollys, gulvvarme og brændeovne jf. ovenstående), samt naturligvis også høj luftfugtighed, der kan opstå i u-opvarmede rum. Indendørs luftfugtighed skal helst være på 40-50% for at undgå revnedannelser (vindridser), skævheder og forskydninger. Vær særligt opmærksom om vinteren med længerevarende frostvejr der sænker fugtigheden kraftigt!
Opbevar massive tillægsplader vandret på fladen i et tilpas opvarmet rum og med god ventilation på begge sider af pladen - brug understøtning nederst og mellem pladerne af tynde lister - for at minimere risikoen for at de kommer til at bue og blive skæve!
Inden ibrugtagelse skal behandlings- og vedligeholdelsesvejledningen læses grundigt - den medfølger fakturaen eller en e-mail - så det rette plejeprodukt anvendes lige efter modtagelse af møblet samt, at den anbefalede løbende hyppighed overholdes for bedst muligt at modvirke ovenstående forhold.